sasvim (ne)prikladno pitanje..

napomena: samo za odrasle (i u malom i u velikom mozgu)

Sinoć kod Čarolije ponovo čitala Bezobraznu azbuku, danas kod Prijatelja Magično glupa pitanja, a između svega toga sa Zelenom ćakulala o nekim fobijama. Kad se sve to izmiksuje u mojoj glavi usledi sledeće.

Šta je danas taboo?!?!

Načini na koje upražnjavate i s kim sexualne odnose, odavno nije. Makar to bilo s osobom istog pola, mrtvacem ili sa nekom životinjom, teško da biste bilo šta novo mogli reći na te teme i nekoga šokirati. Sexualna revolucija je odavno na svom vrhuncu. Da u nekom razgovoru provučete komentar o oralnim sposobnostima neke mlade dame ili gospodina, verovatnije je da će ih vaš sagovornik zamisliti na kolenima nego na nekom recitalu, koliko god dijalog u tom momentu bio ozbiljan.

Sex budi interesovanje u svim oblicima. Lako se do njega dolazi i još brže se gustira. Značaj prvog utiska je usavršen do …..pa, usavršen je. Devojke vrlo elegantno pakuju svoje grudi do televizijski izbenjenih zuba, koji cakle na njihovom maximalno potamnjenom licu. Mladići glancaju svoje cipele ispod ispeglanih pantalona koje popunjavaju onaj deo od zemlje do očetkanih kaputa. Plutaju u oblacima parfema, otvoreni za sve, nasmejani i načitani, ali svako od njih će ustuknuti na pitanje:

Da li si imao ili imaš neku polnu bolest?
Naravno da će odgovor glasiti: ‘Ne!’
Testirao/la si se ili ovako nagađaš?

Mnogi će reći da je ovo pitanje intimne prirode, da nije pristojno, ali složićete se da i pitanje o visini novčanih primanja (po pravilima bontona) spada u nepristojna pitanja, al mnogi ga postavljaju. Raspreda se o veličini polnog organa, o trajanju orgazma, o broju sexualnih partnera, kamera je ušla među ženske noge i za vreme porođaja. Činjenica da se neko kupa 6 puta dnevno ne znači ništa i često me nasmeje kad neko navodi temeljno tuširanje kao jedinu vrstu zaštite.
Ako već hoćemo da budemo s nekim moramo znati da ćemo biti i sa svim onim devojkama/momcima s kojima su bili pre nas i sa svim onim ljudima s kojima su oni bili pre nje(ga) (i tako u nedogled), to je rizik koji često vrlo nesvesno preuzimamo. Možete li da zamislite taj domino efekat kad jedna ‘domina’ sazna da je pala?!?!?! Obično volim da vidim šta sve domine mogu da učine svojim padom, ali ova slika me baš nešto i ne zabavlja.

Toliko toga u životu funkcioniše po principu turi – vadi, da ne kažem slogan iz donedavno vrlo aktuelne reklame ‘Uđeš, izađeš, gotovo!’. A šta kad nije ‘gotovo’? Retko razmišljamo o posledicama, a postoje, u svom punom imenu i prezimenu, najčešće latinskom. Priča se o neželjenoj trudnoći, postoji jedan dan u godini posvećen HIV-u, sve ono što postoji između toga vrlo tiho se spominje. Izgleda da još uvek postoji po neko neprikladno pitanje. Kako se ono prepoznaje? Pa, verovatno po tome što ne želite da vam ga neko uzvrati. 😉

24 mišljenja na “sasvim (ne)prikladno pitanje..”

 1. Bolest sama po sebi oduvijek je bila , i biće, tabu tema, bez obzira jesi li u glavu ili noge, o tome se najrađe ćuti.Prikriva se slabost i nedostatak nečega samo zato što si invalid sa vidljivim ili nevidljivim štapom.Što se tiče najteže bolesti, to je za izbjegavanje, ili pretvaranje na djelu, kao materijalna i emotivna podrška sa dvostrukim navodnicima, bilo s koje strane da se nalaziš, kao osujećen i ogorčen, znači pogođen, ili neko ko hita drugim poslom. Dakle, bolest sama po sebi zakači i nečiju ličnost.
  A što reče jedan prilično promiskuitetni prijatelj moga u suprotnosti s te strane muža: danas seks nije tabu, tabu je -novac!

  1. Nataša, sex odavno nije tabu, kao ni novac, (promiskuitetni prijatelj tvog muža je samo polovično u pravu 🙂 ), više nikome nije problem da priča ni o postojanju, ni o nepostojanju novca. Uglavnom o njegovom posedovanju pričaju oni što ga nemaju ili stiču na prečac (ovi drugi su skloni pričama i o načinu na koji su ga stekli), dok oni koji ga zaista imaju, već utrenirano kukaju kako su goli i bosi i kako ne znaju šta će i ku’ će dalje. Neretko je i da se neko bez pardona zaleti i pita kolika ti je plata, iako te zna svega pola sata i sigurno je da će se naljutiti ako ga ne udostojiš odgovora. Kome god da prepričaš situaciju, ti ispadaš grbava, jer te čovek nije pitao ništa loše?!?!
   Mislim da se i tabu o mnogim bolestima suzio na određene vrste bolesti, ako ne u medijima, a ono u krugovima prijatelja, sigurno. Dečije bolesti nisu problem. Ljudi koji su se izborili sa rakom postaju junaci u svom okruženju, ali polne bolesti nesumnjivo ostaju tabu, kao druga strana medalje sexa.

 2. Šunjo, nisam sigurna šta te tačno „muči“ po ovom pitanju. Da li to što se radi o mladim osobama koje (ne)vode računa o zdravlju ili o mentalitetu? Možda i jedno i drugo? Stičem utisak da govoriš o olakom pristupu životu i licemerju u društvu.
  Naše babe i dede nisu bili toliko baš telesno prometni, pa nisu ni brinuli o domino-efektu koji spominješ, ali bi i onda rekli, kao što i danas kažu – Bolje da ima rak, nego sidu. Isto mislim i za zapadni svet, koji je navodno savremeniji, napredniji i „samosvesniji“.
  Da li sam skrenula s teme, nemam pojma. Da nisam uzvratila nekim kakvim-takvim odgovorom, to znam, ali da ne bih, što reče Zelena jednom prilikom u nekom od komentara, počela da „postujem“ ovde, bolje da se zaustavim na vreme. 🙂

  1. Ćakulanje, po ovom pitanju, muči me sve i ništa. 🙂
   Da, nervira me olak pristup životu, neodgovornost i licemerje. Što se iza ušminkane i do savršenstva dovedene spoljašnjosti sve češće, umesto dugo prozivane praznine, krije trulež.
   Ne znam da li je u ovom slučaju potrebno svet deliti na zapad i istok, jer cela planeta je potrošačko društvo, a ništa ne prodaje bolje od sexa. Čini mi se da ništa ne sme narušiti fantaziju koju nam reklame uspešno prodaju.
   Zamisli neku od zanosnih lepotica koja prati reklamu novog automobila jedne od prestižnih kuća, da identifikuju kao devojku s nekom veneričnom bolešću, fantazija biva razbijena – što bi ovde rekli – iz odmah. 🙂

 3. Olako se pristupa zdravlju, svi smo u fazonu, ma nece to meni da desi..malo morgen nece.
  Nejasno mi je nekoriscenje kondoma prilkom seksualnog odnosa sa ‘novim’ partnerom, gde najcesce muskarci kazu da oni nemaju problema, da znaju sa kim su bili…Na srecu ili zalost, njima bude lakse u lecenju bilo koje polne bolesti.
  Doduse kondom ne pomaze kod HPV virusa, koji ima skoro svaka druga osoba. Poznatije kao polne bradavice. To je vec rulet, kocka, pa kako koga zadesi.
  Alii hodnici su puni devojaka, zena sa kandidom, urea plazmom..glupim i dosadnim bakterijama, seksualno prenosivim, i nimalo bezazlenim.
  I ta sojka ce sutra da bude kokos i pristane na sex bez kondoma, zarazi njega, on dalje..i nema sanse da neko kaze..
  Ne razumem.
  Kondome u dzepove, tasne pa u zivot, nema druge 😀
  Napisah post a? 😀
  Tabu je itekako!!!

  1. Zeleniš, čini mi se da kad bi mnogi/e samo znali da nabroje bolesti koje postoje između side i neželjene trudnoće (ok, trudnoća nije bolest, ali je posledica), daleko odgovornije bi se odnosili, pre svega, prema sebi, a onda i partneru, (iako im je ‘samo’ 13, 14 godina). Već godinama unazad je poznato da devojčice u osnovnoj školi počinju sa oralnim sexom, kao načinom zarade džeparca. ‘Pušenje’ i ne uvršćavaju u sex. Gonoreju grla smatraju vrstom prehlade.

   Ne želim da morališem ili osuđujem način na koji se danas stupa u sex. odnose. Ono što me često zatekne je opšte mišljenje da se kondom koristi zbog devojke (!?!?). Dok ne dođe do muškog mozga da kondom treba da koristi prvenstveno zbog sebe, mnogo će vode ovuda proteći, ali ni tad se to neće desiti ako neko ne bude pričao o svemu što prati odnos bez zaštite. Dečacima se uglavnom objasni kako se kondom koristi da devojka ne bi ostala trudna i tu je kraj priče o zaštiti. Ovo su ‘obavešteni’ omladinci koji su imali sreće da roditelji s njima razgovaraju, mnogima je ostavljeno da sami dođu do nekog saznanja.
   Majke ako i poseduju neko saznanje na ovu temu, uglavnom im je neprijatno da otvoreno pričaju sa ćerkama, nekako sve ostaje na školi i ‘google’-u, a pošto profesori najčešće više ne mogu da se izbore za pažnju svojih đaka, tako i google ostaje neupotrebljen na ovu temu.

   Možda bi trebali menjati čizmu u kondom i da – KONDOM GLAVU ČUVA! 😀

   Ništa bez dobrog starog taboo-a! 😉

   p.s. evo ti, post na post o postu 🙂

 4. Wow, kako kvalitetan tekst…stvarno postavljas pitanja koja bi trebalo cesce da se pominju ovih sadasnjim generacijama..na svoju srecu sve ovo sto si napisala sam odavno imao usadjeno u svoj mentalni sklop pa te savrseno razumem…
  Isto mi smetaju i komentari matorih po pitanju da li je nek klinka ekstra i sta bi joj radili , a da im se pomene njihova cerka onda se zamisle a cesto zaboravljaju da je i ta “riba“ necija cerka, sestra…

  Jednostavno nas ovi silni Veliki bratovi, Farme,Dvorovi i ostala djubrad koja su proizasla iz Orvelovih knjiga (uz prilagodjenu interpretaciju za zaglupljivanje) doveli do toga da sve sto je kulturno, normalno, umereno …ne valja , nego sto prostije, sto brze, sto nalickanije to je ono kako se treba ziveti!

  Jos jedanput podrzavam apsolutno tekst!!!

  1. Marko, na žalost takvih ‘starijih’ koji decu posmatraju kao ‘ribe’, ima sve više i o njima ne bih mnogo komentarisala, jer su mi posebno degutantni. Njih bih najradije uštrojila, ali pošto takve mere su već odavno izašle iz upotrebe, zatvorila bi ih negde sve zajedno i zagubila ključ. Mislim da je više nego uzaludno i pre svega kasno lečiti takvu vrstu ljudi.

   Klincima je sad već od prvog dana života sve na dohvat ruke i nije toliko problem u tome što im je sve dostupno, već što vrlo bitan deo cele priče ostaje sakriven. Smatram da kad im se servira dobar deo svega, jednostavno isporuči i ostatak. Njihov mozak će već znati kako to da obradi. Ne treba da ih potcenjujemo.

 5. U kancelariji u fioci stoji stalno po nekoliko kondoma. Čim neko od mladjih, koji svaki dan navrate povedu neku priču, ma i jednu rečenicu samo vezano za „druženja“ ja odmah otvaram tu famoznu fioku.
  Danas, na kompjuteru, čim dodjem ima da otvorim ovaj post i svi će morati da ga pročitaju! E tako, neka se zna!

 6. I ne čudi me mnogo uvreženo mišljenje mladih da „kondom čuva od trudnoće“, to im se najčešće servira. Pokušaj da ih na „fin“ način ubedimo da koriste kondom doveo je do toga da oni o polno prenosivim bolestima ne znaju skoro ništa. Sa seksualnim obrazovanjem (ako ga u školama i ima) kreće se kasno- to su nam pokazale sve te klinke koje zarađuju po školama oralnim seksom. I u pravu si, pored svih priča o seksu; s kim, kako, koliko… moguće bolesti nikako ne bi trebalo da budu tabu.

  1. Lina, odrasli i među sobom ‘toj vrsti’ razgovora pribegavaju u krajnjoj nuždi, tj. kad već snose posledice svoje gluposti. Verujem da je izmedju ostalog i to jedan od razloga zbog kojih se teže priča na ovu temu. I ‘žrtva’ i ‘zločinac’ mogu se pohvaliti podjednakom količinom gluposti, dok se ne oseti na svojoj koži ‘to nije nešto što može meni da se desi (jer JA nisam glup)’ i zato nema potrebe time da se bavi. Naravno, sva deca su pametna na mamu i tatu. Nije što su njihova, ali tako su pametna, svestrana, lepa i dobra, a ne kao ovi drugi ‘raspušteni i nevaspitani’, što su skloni da kvare njihovu decu. Roditelji rade na njihovom egu i samopouzdanju da bi im deca odrasla u jake ličnosti. Tako da se danas vrlo često može čuti rečenica
   ‘Ja nisam devojka/dečko koji se odbija!’
   Možda treba neko da im skrene pažnju da bi bili daleko poželjniji da su češće odbijani.
   Kad kažem neko, mislim na roditelje, jer oni prave decu (ok, neki tvrde da su im se i desila, moguće) ali to je njihova dužnost. Mogu da citiram samo svoju majku koja ima rečenicu u ovakvim roditeljskim debata –
   Ne pravite od dece invalide ako ste ih već zdrave doneli na svet.

 7. O Ovome treba definitivno svakodnevno pricati i pisati! O polnim bolestima se malo i nejasno govori! Nije ti los slogan“ Kondom Glavu cuva“!!!
  cak sta vise da ga odmah patentiras a mi da napravimo akciju na blogu po tom pitanju!
  Verkic, odlicna rabota!
  Schunjice odlican tekst, samo napred…!

 8. Imam negde na blogu post o polnim bolestima i šta sve može da se krije iza finih, mirisnih, okupanih, slatkih, devojaka i momaka.

  U stvari jako me buni veoma malo interesovanje za ove i ovakve teme. I nikako mi nije jasno da je ljudima toliko malo stalo do sebe.

  1. Char,
   da se ne bih ponavljala, samo ću se nadovezati na svoj prethodni komentar. Roditelji prvo od dece prave ‘psihičke invalide’ jer im uskrate bitne informacije, a taj nedostatak informacija pojedina deca (koliko god godina imali, uvek su nečija deca u pitanju) kasnije samo materijalizuju u fizički invaliditet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s