Moje dojke su ok!

Verujem da su u online svetu skoro svi čuli za akciju koju su pokrenule Mahlat i OrganVlasti. Do mene je mail stigao preko Zelene.

*****

Nisam znala kako se korača unazad i stoji u mestu. Bila sam bučna i godine su se tresle  preda mnom. Ispit za ispitom, uslov za uslovom, mesta u studenjaku… sve je bilo osvojivo.  Nervirala sam se oko svega, od frizure do stanja u zemlji. Nisu mogli da me utišaju ni ratovi, ni embargo, ni vanredna stanja.

Tih sam dana s drugaricama dramila zbog poslednjeg ispita, prijave diplomskog i trke oko posla. Čuvenog pitanja – šta posle? Svet je i dalje bio u haosu, mi u delićima koji su se zihernadlama držali jedan za drugi, pitale smo se koji će deo nas pre otpasti. A onda u sobi dok se pila kafa muzika je odjednom postala nebitna. Na način kako se samo takve stvari mogu izgovoriti, drugarica je izustila da je napipala čvorić na dojci. Svi naši delići su se u sekundi sastavili i zihernadle su ostale da vise. Dešavale su se već loše stvari bližnjima, ljudima iz okruženja, ali tog momenta se desilo jednoj od nas – NAMA.  Prvi razgovori su bili tihi iako smo u sobi bile same. Gutale smo knedle, više pitanja prećutkivale nego što smo postavljale, ali vremenom postale smo glasnije i razgovor je izašao iz sobe.

Iako se u mojoj familiji umire pretežno od starosti, tuge i visokog krvnog pritiska otišla sam na pregled, jer nikad se ne zna ko može da otvori sezonu karcinoma. Krajnji ishod – nije bilo potrebe za mamografijom, ali od tad pratim svoje telo redovno.

*******

Kod nas mnogo toga kasni, a na još više stvari se čeka, zato bar vi budite ti koji ćete krenuti na vreme. Koliko god površno zvučalo, naše telo smo mi. Džabe nam um ako nemamo telo u kom može da se razvija. U svetu mesec borbe protiv raka dojke je oktobar, u mom kalendaru je april, kod obolelih to su svi meseci u godini.

Na ovim prostorima da bi neko (žena/čovek) vodio računa o svom zdravlju treba nešto da ga uplaši, najčešće je to simptom koji prepozna kod sebe ili kod nekog ko mu je drag. Strah nije osnov koji treba da nas drži u životu, ali dok ne steknemo naviku preventivnih sistematskih pregleda nije na odmet da nas ‘plaše’ i na ovaj način.

Moje dojke su ok i nameravam da takve ostanu, a tvoje?

<img class=“aligncenter size-medium wp-image-6568″ title=““

Advertisements

6 mišljenja na “Moje dojke su ok!”

  1. I sve moje, ali do kada? „Uživaj“, kaže doca, ali da li je on u redu?Pod stresom i u stalnom strahu, latentnom a navodno bez razloga, ako ćeš tako dalje da nastaviš i ovako i onako ništa dobro se ne piše; mislim, u glavi.

  2. Nataša,

    šta kome piše u glavi ne umem da čitam, a najčešće i ne želim da znam. Što sam starija učim da osluškujem svoje telo. Daleko sam od hipohondra. Znam da postoje stvari na koje ne mogu da utičem (možda me sutra na ulici udari auto i više me ne bude, mada čisto sumnjam pošto sam već imala bliske ‘susrete’ i sa automobilom i sa autobusom), ali ako na nešto mogu da utičem – uticaću. Poznajem ljude koji više vode računa o svojim kolima, računarima i kućnim ljubimcima nego o sebi. Svesni su da treba i sebe da smeste na listu važnosti samo nikako da dođu na red (iako se u ovoj čekaonici niko ne bi bunio da prođu preko reda).

    Da ima nesavesnih i nestručnih doktora ima, ali ni njihovo postojanje ne može da porekne neodgovorno ponašanje ljudi prema svome zdravlju.

    p.s. Nisam najbolje razumela tvoj komentar, pa je moguće da sam odšetala u pogrešnom pravcu s odgovorom, ali iskreno verujem da se u osnovnim stvarima slažemo. 🙂

  3. Samo sam htjela da kažem da ćemo ovako složne ,ostati pod stalnom kontrolom, svojom ili tuđom, stalno osluškujući i ispitujući nešto što ne razumijemo. Neke stvari je bolje ostaviti u Božjoj pomoći, ako već druge nema; ne mislim na bolest.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s