pokvari se bar malo, život te čeka

Ima petnaest godina života, bubuljice, nekoliko zlatnih medalja sa državnih takmičenja i prvu bronzu sa prvog svetskog takmičenja. E, da, ima još mamu, tatu, prijatelje, osmeh, reket, bicikl i cerebralnu paralizu. Znamo se već nekih mesec i po dana, a kupio me svojom najvećom brigom –  bubuljicama. Pričamo o svetskom kupu. Ljuti se na sebe zbog treme, i ne može da izbije sebi iz glave cifre koje su mu odmah po dolasku saopštili da su uložene u halu. Samo podloga u hali košta oko 11 miliona evra. Kažem mu da je trema normalna, svako bi je imao, ali on se i dalje ljuti na sebe. Aktivan je vrlo ozbiljno u dva vrlo različita sporta, odličan je đak i kao svaki dečak njegovog uzrasta ne može bez kompjuterskih igrica. Ovo je trenutak kad prelazi u profesionalne sportiste, izgubljen je u planovima jer zemlja u kojoj živi ne dozvoljava mogućnost bilo kakvog dugoročnog planiranja. Na tom polju svi smo invalidi. Njegove godine dvaput staju u moje,  a opet razgovor vodimo na ravnoj podlozi – više kao odrasli koji znaju da svaki poduhvat u našoj sredini  zavisi od administracije, sredstava i neke čudne sile koju često zovu i politika.  Lakoća i energija s kojom izgovara „daću sve od sebe“,  čini da zaboravite na hendikep koji ga prati, a neretko daje i više od sebe. Posebno dok ga gledate na terenu, gde se svaka razlika briše između zdravih sportista i sportista koji to nisu.

ALI,  bubuljice su i dalje najveći problem. Kažem mu da ih nosi s ponosom, kao i sve medalje koje je do sad osvojio. Iako, trenutno toga ne može biti svestan, one su pobeda nad svim pobedama. Gleda me nepoverljivo.

On je već  uspeo, našao je u čemu je vanvremenski dobar i podrška mu stiže sa različitih strana. Polako saznaje da ima života i izvan Srbije, a moja lična želja je da se bar malo pokvari u onom čovečjem delu kako bi sačuvao ostatak dobra u sebi.

1231554_497072993715384_2090463294_n

Advertisements

2 mišljenja na “pokvari se bar malo, život te čeka”

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s